Skip to main content

Internationella Pizza-dagen

Det hela började i oktober 1984 i en liten stad vid namn Gaeta i Italien. Där hölls den allra första ”Pizza Village” festivalen, en årlig händelse för att hylla den älskade maträtten.

Under festivalen fanns en man vid namn Alessandro Mozzillo, som arbetade som pizzabagare och var en passionerad förespråkare för pizzans betydelse och mångfald. Han hade en vision om att sprida pizzans glädje och popularitet över hela världen.

År 2005 beslutade Alessandro Mozzillo att skapa en särskild dag för att fira pizza. Han valde den 17 februari som datum för att hedra Raffaele Esposito, en legendarisk pizzabagare från Neapel som sägs ha skapat den berömda Margherita-pizzan för Italiens drottning Margherita av Savojen år 1889.

Alessandro Mozzillo började marknadsföra dagen genom att sprida information till pizzabagerier runt om i världen och uppmanade dem att fira och erbjuda specialerbjudanden på pizzor den 17 februari varje år. Han använde sig också av internet och sociala medier för att sprida budskapet.

Genom åren fångade idén om Internationella Pizzadagen upp allmänhetens intresse och spred sig till fler länder. Pizzabagerier, restauranger och pizzälskare runt om i världen började delta och fira denna speciella dag genom att erbjuda rabatter, evenemang och olika kampanjer.

Pizza Bianco

Pizza med salami, soltorkad tomat och mozzarella

Pizzabullar

Pizzasallad

Adam och Sofias pizza

Kalljäst pizza med grönkål, champinjoner och ädelost

Slät tomatsås till pasta och pizza

Surdegspizza