Rabarbertårta till Mors dag

Ansa och skär rabarbern i tunna skivor, mät upp mängden i litermått. Rabarbern går också att byta ut mot ca 3 dl rivet äpple. Värm ugnen till 250 grader. Vispa ägg och socker riktigt poröst. Vänd försiktigt ner vetemjöl och bakpulver, blanda i vattnet och rör om. Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt med höga kanter och häll i smeten. Fördela rabarbern på smeten och strö över socker och kanel/kardemumma. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter.

Ta ut kakan ur ugnen. Sockra ovansidan av kakan och lägg på ännu ett bakplåtspapper. Lägg en plåt eller stor skärbräda över kakan och vänd hastigt allt upp och ner så att kakan hamnar med uppsidan ner. Dra försiktigt bort det understa bakplåtspappret (som nu är överst). Sitter det fast brukar jag pensla med kallt vatten på pappret, då lossnar det lättare. Rulla ihop kakan från långsidan och packa in i bakplåtspapper tills kakan kallnat.

Koka ihop hallonen med syltsocker till en kompott. Servera kakan i portionsbitar med vispad grädde och lite kompott på toppen.<!–more–>

3 ägg
1,5 deciliter socker
1,5 deciliter vetemjöl
1,5 tesked bakpulver
2 matskedar kokande vatten
3-4 deciliter rabarber i fina skivor alt rivet äpple
socker och eventuellt kanel eller kardemumma att strö över rabarbern
1 pkt frysta hallon
1 dl syltsocker

Gör så här

Du behöver

  • Rabarberkompott med kardemumma och ingefära

  • Rabarberkaka med kardemumma-maräng