fbpx

Surdegsfrallor

Variera mjölet och saltet du använder och få olika karaktär på frallorna!

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke med lock.
  2. Låt stå med locket på och jäsa på ett varmt ställe, jag använder skåpet ovanför kylen.

Dag 2

  1. Blanda surdegen från gårdagen med vatten.
  2. Tillsätt allt mjöl och knåda degen 5 minuter på låg hastighet i assistenten.
  3. Knåda sedan ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet.
  4. Tillsätt saltet och knåda in det i degen under 2 minuter.
  5. Ringla rapsolja i en rektangulär ungsform, typ lasagneform.
  6. Stjälp över degen och låt den jäsa under handduk till dubbel storlek, det tar 2-3 timmar.
  7. Under jästiden viker du ihop degen två gånger.
  8. Ta lite rapsolja i handen och vik in degen mot mitten hela varvet runt.
  9. Värm ugnen till 250 grader, sätt in en plåt.
  10. Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
  11. Skär degen, utan att knåda den, i fyrkantiga frallor och lägg på bakplåtspapper.
  12. Låt vila ett par minuter.
  13. Dra över bakplåtspappret med frallorna till den varma plåten.
  14. Grädda i ca 15-20 minuter tills frallorna fått fin färg.
  15. Öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen för att släppa ut ånga.

Du behöver

Dag 1 kväll:

  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 2 dl vetemjöl med fullkorn
  • 2 dl ljummet vatten

Dag 2 morgon:

  • Surdegen från gårdagen
  • 5 dl ljummet vatten
  • 15 dl vetemjöl special
  • 3 tsk vanligt salt eller 1/2 dl flingsalt
  • Rapsolja till formen