Baguetter på rågsurdeg
Gör så här
Dag 1
- Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke med lock.
- Låt stå med locket på och jäsa på ett varmt ställe, jag använder skåpet ovanför kylen.
Dag 2
- Blanda surdegen från gårdagen med vatten.
- Tillsätt allt mjöl och knåda degen 5 minuter på låg hastighet i assistenten.
- Knåda sedan ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet.
- Tillsätt saltet och knåda in det i degen under 2 minuter.
- Låt jäsa i bunke under lock till dubbel storlek, det tar 3-5 timmar.
- Under jästiden viker du ihop degen tre gånger.
- Ta lite rapsolja i handen och vik in degen mot mitten hela varvet runt.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
- Skär degen i fyra långsmala delar.
- Vrid varje del ett halvt varv och lägg för att jäsa i baguettplåt.
- Låt jäsa till dubbel storlek, det tar 1-2 timmar.
- Värm ugnen till 275 grader i god tid.
- Placera en plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt under.
- Sätt in baguetterna på plåten i mitten och lägg några isbitar i plåten under.
- Sänk till 250 grader och grädda i ca 20 minuter tills baguetterna fått fin färg.
- Öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen för att släppa ut ånga.
Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:
Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Du behöver
Dag 1 kväll:
- 1 dl rågsurdegsgrund
- 3 1/2 dl vetemjöl special
- 1 1/2 dl fint rågmjöl
- 3 1/2 dl ljummet vatten
Dag 2 morgon:
- Surdegen från gårdagen
- 3 dl vatten
- 12 dl vetemjöl special
- 3 tsk salt
With Love Viksjö Webbyrå