Skip to main content

Grova surdegsfrallor

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke med lock.
  2. Låt stå med locket på och jäsa på ett varmt ställe, jag använder skåpet ovanför kylen.

Dag 2

  1. Blanda surdegen från gårdagen med vatten, honung, linfrön och rågflingor.
  2. Tillsätt allt mjöl och knåda degen 5 minuter på låg hastighet i assistenten.
  3. Knåda sedan ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet.
  4. Tillsätt saltet och knåda in det i degen under 2 minuter.
  5. Ringla rapsolja i en rektangulär ungsform, typ lasagneform.
  6. Stjälp över degen, platta till den med mjölad hand och låt den jäsa under handduk till dubbel storlek, det tar 3-5 timmar.
  7. Värm ugnen till 250 grader, sätt in en plåt samt en oöm plåt under.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
  9. Skär degen, utan att knåda den, i fyrkantiga frallor och lägg på bakplåtspapper.
  10. Låt vila ett par minuter.
  11. Dra över bakplåtspappret med frallorna till den varma plåten.
  12. Sätt in i ugnen och häll några isbitar i plåten under.
  13. Grädda i ca 15-20 minuter tills frallorna fått fin färg.
  14. Öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen för att släppa ut ånga.

Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:

Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard

Du behöver

Dag 1 kväll:

  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 3 dl ljummet vatten

Dag 2 morgon:

  • Surdegen från gårdagen
  • 5 1/2 dl ljummet vatten
  • 2 msk honung
  • 1 dl hela linfrön
  • 6 dl rågflingor
  • 5 dl rågsikt
  • 9 dl vetemjöl special
  • 3 tsk vanligt salt eller 1/2 dl flingsalt
  • Rapsolja till formen