fbpx

Surdegsfrallor med grahamsmjöl

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke med lock.
  2. Låt stå med locket på och jäsa på ett varmt ställe, jag använder skåpet ovanför kylen.

Dag 2

  1. Blanda surdegen från gårdagen med vatten.
  2. Om du bakar under vinterhalvåret,då temperaturen inne är lägre, tillsätt en gnutta jäst.
  3. Tillsätt grahamsmjöl och fyll sedan på med vetemjöl tills degen går ihop, knåda degen 5 minuter på låg hastighet i assistenten.
  4. Knåda sedan ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet.
  5. Tillsätt saltet och knåda in det i degen under 2 minuter.
  6. Låt degen jäsa i gratängform med rapsolja till dubbel storlek, det tar 5-7 timmar.
  7. Vid en eller två tillfällen under jästiden sträck och vik in degen med handen hela varvet runt.
  8. Värm ugnen till 250 grader, sätt in en plåt samt en oöm plåt under.
  9. Skär ut frallor av degen direkt ur formen utan att knåda den och lägg på bakplåtspapper.
  10. Låt vila ett par minuter.
  11. Dra över bakplåtspappret med frallorna till den varma plåten.
  12. Sätt in i ugnen och häll några isbitar i plåten under.
  13. Grädda i ca 15 minuter tills frallorna fått fin färg.
  14. Öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen för att släppa ut ånga.

Du behöver

Dag 1 kväll:

  • 1 dl vetesurdegsgrund
  • 2 dl vetemjöl med fullkorn
  • 2 dl ljummet vatten

Dag 2 morgon:

  • Surdegen från gårdagen
  • 5 ljummet vatten
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 12 dl vetemjöl special
  • 3 tsk vanligt salt eller 1/2 dl flingsalt
  • Rapsolja till formen