
Surdegsfrallor med grahamsmjöl

Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Gör så här
Dag 1
- Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke med lock.
- Låt stå med locket på och jäsa på ett varmt ställe, jag använder skåpet ovanför kylen.
Dag 2
- Blanda surdegen från gårdagen med vatten.
- Om du bakar under vinterhalvåret,då temperaturen inne är lägre, tillsätt en gnutta jäst.
- Tillsätt grahamsmjöl och fyll sedan på med vetemjöl tills degen går ihop, knåda degen 5 minuter på låg hastighet i assistenten.
- Knåda sedan ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet.
- Tillsätt saltet och knåda in det i degen under 2 minuter.
- Låt degen jäsa i gratängform med rapsolja till dubbel storlek, det tar 5-7 timmar.
- Vid en eller två tillfällen under jästiden sträck och vik in degen med handen hela varvet runt.
- Värm ugnen till 250 grader, sätt in en plåt samt en oöm plåt under.
- Skär ut frallor av degen direkt ur formen utan att knåda den och lägg på bakplåtspapper.
- Låt vila ett par minuter.
- Dra över bakplåtspappret med frallorna till den varma plåten.
- Sätt in i ugnen och häll några isbitar i plåten under.
- Grädda i ca 15 minuter tills frallorna fått fin färg.
- Öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen för att släppa ut ånga.
Du behöver
Dag 1 kväll:
- 1 dl vetesurdegsgrund
- 2 dl vetemjöl med fullkorn
- 2 dl ljummet vatten
Dag 2 morgon:
- Surdegen från gårdagen
- 5 ljummet vatten
- 2 dl grahamsmjöl
- 12 dl vetemjöl special
- 3 tsk vanligt salt eller 1/2 dl flingsalt
- Rapsolja till formen
Design av Viksjö Webbyrå