Skip to main content

Surdegsbröd med olika frön

Dag 1

  1. Blanda så att surdegen löser sig i vattnet i en bunke.
  2. Tillsätt dinkelmjölet och blanda.
  3. Täck med plastlock och låt stå över natten.

Dag 2

  1. Blanda i vattnet till surdegen från gårdagen.
  2. Tillsätt fullkornsdinkel och vetemjöl special knåda med assistent på låg hastighet tills all deg samlar sig runt degkroken ca 5 minuter.
  3. Tillsätt salt och låt det knådas in i 3 minuter på lite högre hastighet.
  4. Låt degen vila i bunke med lock i 2-3 timmar.
  5. Häll ut degen på bakbordet och sträck ut degen åt alla hål och strö över olika frön.
  6. Vik ihop degen i tre-slag på längden och sedan på bredden.
  7. Lägg därefter degen i en oljad form.
  8. Jäs i rumstemperatur tills degen har dubblat sig i storlek 3-5 timmar.
  9. Dela degen i två och forma till limpor och lägg i mjölade jäskorgar.
  10. Jäs i korgen minst 1 1/2 timme. Ställ korgarna i svalen över natten.

Dag 3

  1. Förvärm ugnen 275 grader med en plåt att grädda på inne i ugnen.
  2. Stjälp försiktigt upp bröden på ett bakplåtspapper.
  3. Skär ett snitt i varje bröd.
  4. Dra över till plåten från ugnen och grädda 15 min på 250 grader och 20–23 på 220 grader.

Du behöver

Dag 1

  • 2 dl ljummet vatten
  • 2 dl vetesurdeg
  • 2 1/2 dl siktad dinkel

Dag 2

  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 dl Dinkel fullkorn
  • Vetemjöl special
  • 1/2 dl havssalt

Blandade frön

  • vallmofrön
  • pumpafrön
  • sesamfrön

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.