Skip to main content

Surdegsbröd med olika frön

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda så att surdegen löser sig i vattnet i en bunke.
  2. Tillsätt dinkelmjölet och blanda.
  3. Täck med plastlock och låt stå över natten.

Dag 2

  1. Blanda i vattnet till surdegen från gårdagen.
  2. Tillsätt fullkornsdinkel och vetemjöl special knåda med assistent på låg hastighet tills all deg samlar sig runt degkroken ca 5 minuter.
  3. Tillsätt salt och låt det knådas in i 3 minuter på lite högre hastighet.
  4. Låt degen vila i bunke med lock i 2-3 timmar.
  5. Häll ut degen på bakbordet och sträck ut degen åt alla hål och strö över olika frön.
  6. Vik ihop degen i tre-slag på längden och sedan på bredden.
  7. Lägg därefter degen i en oljad form.
  8. Jäs i rumstemperatur tills degen har dubblat sig i storlek 3-5 timmar.
  9. Dela degen i två och forma till limpor och lägg i mjölade jäskorgar.
  10. Jäs i korgen minst 1 1/2 timme. Ställ korgarna i svalen över natten.

Dag 3

  1. Förvärm ugnen 275 grader med en plåt att grädda på inne i ugnen.
  2. Stjälp försiktigt upp bröden på ett bakplåtspapper.
  3. Skär ett snitt i varje bröd.
  4. Dra över till plåten från ugnen och grädda 15 min på 250 grader och 20–23 på 220 grader.

Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:

Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard

Du behöver

Dag 1

  • 2 dl ljummet vatten
  • 2 dl vetesurdeg
  • 2 1/2 dl siktad dinkel

Dag 2

  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 dl Dinkel fullkorn
  • Vetemjöl special
  • 1/2 dl havssalt

Blandade frön

  • vallmofrön
  • pumpafrön
  • sesamfrön