
Surdegsbröd med olika frön
Dag 1
- Blanda så att surdegen löser sig i vattnet i en bunke.
- Tillsätt dinkelmjölet och blanda.
- Täck med plastlock och låt stå över natten.
Dag 2
- Blanda i vattnet till surdegen från gårdagen.
- Tillsätt fullkornsdinkel och vetemjöl special knåda med assistent på låg hastighet tills all deg samlar sig runt degkroken ca 5 minuter.
- Tillsätt salt och låt det knådas in i 3 minuter på lite högre hastighet.
- Låt degen vila i bunke med lock i 2-3 timmar.
- Häll ut degen på bakbordet och sträck ut degen åt alla hål och strö över olika frön.
- Vik ihop degen i tre-slag på längden och sedan på bredden.
- Lägg därefter degen i en oljad form.
- Jäs i rumstemperatur tills degen har dubblat sig i storlek 3-5 timmar.
- Dela degen i två och forma till limpor och lägg i mjölade jäskorgar.
- Jäs i korgen minst 1 1/2 timme. Ställ korgarna i svalen över natten.
Dag 3
- Förvärm ugnen 275 grader med en plåt att grädda på inne i ugnen.
- Stjälp försiktigt upp bröden på ett bakplåtspapper.
- Skär ett snitt i varje bröd.
- Dra över till plåten från ugnen och grädda 15 min på 250 grader och 20–23 på 220 grader.
Du behöver
Dag 1
- 2 dl ljummet vatten
- 2 dl vetesurdeg
- 2 1/2 dl siktad dinkel
Dag 2
- 3 dl ljummet vatten
- 1 dl Dinkel fullkorn
- Vetemjöl special
- 1/2 dl havssalt
Blandade frön
- vallmofrön
- pumpafrön
- sesamfrön
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.