
Surdegsfrallor
Variera mjölet och saltet du använder och få olika karaktär på frallorna!
Dag 1
- Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke med lock.
- Låt stå med locket på och jäsa på ett varmt ställe, jag använder skåpet ovanför kylen.
Dag 2
- Blanda surdegen från gårdagen med vatten.
- Tillsätt allt mjöl och knåda degen 5 minuter på låg hastighet i assistenten.
- Knåda sedan ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet.
- Tillsätt saltet och knåda in det i degen under 2 minuter.
- Ringla rapsolja i en rektangulär ungsform, typ lasagneform.
- Stjälp över degen och låt den jäsa under handduk till dubbel storlek, det tar 2-3 timmar.
- Under jästiden viker du ihop degen två gånger.
- Ta lite rapsolja i handen och vik in degen mot mitten hela varvet runt.
- Värm ugnen till 250 grader, sätt in en plåt.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
- Skär degen, utan att knåda den, i fyrkantiga frallor och lägg på bakplåtspapper.
- Låt vila ett par minuter.
- Dra över bakplåtspappret med frallorna till den varma plåten.
- Grädda i ca 15-20 minuter tills frallorna fått fin färg.
- Öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen för att släppa ut ånga.
Du behöver
Dag 1 kväll:
- 1 dl rågsurdegsgrund
- 2 dl vetemjöl med fullkorn
- 2 dl ljummet vatten
Dag 2 morgon:
- Surdegen från gårdagen
- 5 dl ljummet vatten
- 15 dl vetemjöl special
- 3 tsk vanligt salt eller 1/2 dl flingsalt
- Rapsolja till formen
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.