Skip to main content

Kladdkakans dag

År 2002 fick den svenska journalisten och författaren Klara Söderberg en idé. Hon ville skapa en dag för att fira kladdkakan och sprida glädje kring denna populära efterrätt.

Klara Söderberg började marknadsföra idén genom sina olika kontakter och medier. Hon skickade ut pressmeddelanden, pratade om det i radio och skrev artiklar i tidningar för att sprida budskapet. Klara ville att den 7 november skulle bli den officiella Kladdkakans dag eftersom det var hennes födelsedag och hon hade en personlig koppling till det datumet.

Så småningom började fler och fler människor uppmärksamma och fira Kladdkakans dag. Det spred sig som en kul tradition bland både kockar och bakentusiaster. Sociala medier spelade en stor roll i att sprida medvetenhet om dagen och inspirera människor att baka och njuta av kladdkaka.

Idag firas Kladdkakans dag den 7 november varje år i Sverige och även i vissa andra länder. Många bagerier, kaféer och restauranger har specialerbjudanden på kladdkakor och det är vanligt att människor bakar egna kladdkakor för att fira dagen tillsammans med vänner och familj.

Så tack vare Klara Söderbergs initiativ och spridningen via sociala medier har Kladdkakans dag blivit en populär och lättsam tradition för alla kladdkakeälskare att njuta av och fira den goda svenska efterrätten.

Chokladkladdkaka

Chokladcheesecake med färska bär

Chokladtårta med nougat och hasselnötter