fbpx

Kams

Kams är en favoriträtt från mina somrar hos mormor i Sollefteå som liknar palt och kroppkakor. De grå godingarna måste ätas med stekt fläsk, hemkokt lingonsylt och en rejäl smörklick. Ännu godare är det med uppstekt kams! Gillar du kams kanske du även gillar råraka och raggmunk.

Gör så här

  1. Skala och riv potatisarna på den finaste sidan på rivjärnet.
  2. Lägg den rivna potatisen i en skål, slå över mjölken och kornmjölet.
  3. Blanda väl.
  4. Tillsätt vetemjölet lite i taget till önskad konsistens.
  5. Kamssmeten ska vara ganska fast, låt den svälla en stund och tillsätt eventuellt mer vetemjöl.
  6. Stek fläsket i omgångar, håll den varm i ugnen.
  7. Koka upp vatten till kamskoket i en stor vid kastrull.
  8. Tillsätt 2-3 msk salt.
  9. Gör kamsar med en matsked, sänk ner skeden i det sjudande vattnet och låt kamsen sjunka ner i vattnet.
  10. Rör i botten av grytan så att inte kamsen fastnar där.
  11. Kamsen är klar när de flyter upp till ytan, det tar ca 10 – 15 minuter.
  12. Ta upp kamsen med hålslev, lägg på ett fat och servera direkt.

Du behöver

  • 4 portioner
  • 9 potatisar, ej färskpotatis
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 3 dl kornmjöl
  • Ca 1 1/2 dl vetemjöl
  • Vatten
  • 2-3 msk salt