Kålpudding är en mycket god klassiker bland svensk husmanskost här tillagad på älgfärs. Tycker du särskilt mycket om just älgfärs kan vi även rekommendera våra goda recept på älgfärsbiffar, älgfärslasagne och älgköttbullar.
Gör så här
Ansa och skär vitkålen i centimeterstora tärningar.
Placera vitkålen i panna med smör och låt gå på svag värme ca 5 minuter.
Ringla över sirap och soya och låt förvällas en stund till.
Medans kålen mjuknar i pannan förbered färsblandningen.
Låt ströbrödet svälla i vatten.
Tillsätt riven lök, ägg, grädde, mjölk, nymalen svart- och vitpeppar och salt.
Tillsätt älgfärsen och blanda snabbt ihop till smidig färsblandning. Den ska vara ganska lös, tillsätt mer vatten om det behövs.
Lägg hälften av kålen i en ugnsfast form med höga kanter.
Fördela ut älgfärsblandningen över kålen.
Lägg resten av vitkålen ovanpå färsen och stick med en sked ner i färsen så att kålen blandas lätt.
Ställ in i mitten av ugnen i 200 grader i 40 minuter.
Servera kålpuddingen med kokt potatis, ugnsroatade rotsaker, gräddsås och lingonsylt.