fbpx

Älgfärsbiffar

Gör så här

  1. Skala och riv lök och vitlök på rivjärn.
  2. Låt ströbröd och vatten svälla i en skål.
  3. Tillsätt ägg, lökrivet, salt, peppar och fond.
  4. Lägg ner färsen i skålen och arbeta ihop med lök- och kryddblandningen.
  5. Låt färsen stå och vila en stund.
  6. Forma till 8 – 10 biffar, värm en stekpanna och lägg en klick smör i den.
  7. Stek biffarna på medelvärde ca 4 minuter på varje sida.
  8. Pudra över vetemjöl, för att reda såsen något.
  9. Slå över grädde, vatten och fond, låt koka ihop.
  10. Smaksätt med soya och konjak.
  11. Låt biffarna koka på svag värme, gärna under lock, 5 – 10 minuter tills de är klara, känns stumma när du trycker lätt på dem!
  12. Servera biffarna med potatis och svartvinbärsgelé, plommonmarmelad eller inlagd gurka.

Du behöver

  • 500 g älgfärs
  • 1/2 dl ströbröd
  • 3/4 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 röd eller gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk vilt- eller kalvfond
  • svartpeppar
  • vetemjöl
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 – 1 1/2 dl vatten
  • 1 msk vilt- eller kalvfond
  • 1/2 msk soya
  • 1 – 3 msk konjak