fbpx

Älgköttbullar med gräddig tomatsås

Gör så här

  1. Ansa och finhacka purjolöken och låt den fräsas på svag värme i stekpannan en stund.
  2. Mät upp ströbröd och häll i en bunke.
  3. Slå på vatten och låt ströbrödet svälla i det.
  4. Blanda ner parmesanost, purjolök, basilika, salt och svartpeppar i ströbrödet och blanda väl.
  5. Tillsätt älg- och nötfärs och arbeta snabbt ihop den.
  6. Låt färsen vila en stund innan du rullar den till köttbullar.
  7. Stek köttbullarna i omgångar i en varm stekpanna.
  8. Vid den sista omgången köttbullar, tillsätt tomatsås och vispgrädde samt de tidigare stekta köttbullarna och låt koka ihop tills köttbullarna är färdiglagade.
  9. Servera med potatis, ris eller pasta.
  10. När det är tomatsäsong kokar jag gärna tomatsåser, se receptet slät tomatsås, och fryser in det som blir över i mindre burkar. Dessa använder jag med fördel till den här rätten. För att variera kan jag krydda upp såsen med t ex örter, gul curry eller sambal oelek.

Du behöver

  • 500 g älgfärs
  • 200 g nötfärs
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 2 dl finhackad purjolök
  • 1 dl riven parmesanost
  • Basilika
  • 1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • 2 dl tomatsås
  • 1 1/2 dl vispgrädde