Lammstek med potatisgratäng
Gör så här
- Gör massa små hack med en vass kniv över hela köttstycket.
- Krydda med salt, peppar, dijonsenap, paprikapulver, örter och olivolja och massera in det ordentligt i köttet.
- Skär vitlöken i små bitar och peta in dem i hacken.
- Bind ihop steken med steksnöre.
- Lägg i en plastpåse och låt köttet marineras några timmar i kylen, gärna över natten.
- Efter att köttet marinerats några timmar låter du den stå i rumstemperatur en stund.
- Värm ugnen till 150°.
- Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om.
- Lägg i en stekpåse, strö på alla ingredienser från marinad nr 2.
- Stick in en termometer i tjockaste delen av köttet.
- Förslut påsen väl och klipp sedan av en bit av påsens kant så att ånga kan ta sig ut.
- Lägg steken i en ugnsformen och sätt in den i nedre delen av ugnen.
- Tillaga tills termometern visar önskad temperatur.
- Vid 65-68 grader är köttet rosa, efter ca 1 timmes stektid.
- Ta ut köttet och låt vila i ca 20 min innan du skär upp det.
- Servera med potatisgratäng, blandsallad och en bönsallad eller stekta rotsaker.
Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:
Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Du behöver
- 1 lammstek
- 1 stekpåse
Marinad 1:
- 2-3 st vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 3 tsk dijonsenap med honung
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk chilipulver
- Salt
- Svartpeppar
Marinad 2:
- 1/2 dl olivolja
- Saften från 1/2 citron
- 4 kvistar färsk timjan
Till servering:
- Potatisgratäng
- Balsamico de crema
- Sallad
- Bönsallad
Tips
Köp ekologiskt kött från Gårdssällskapet!
With Love Viksjö Webbyrå