Skip to main content

Lammstek med potatisgratäng

  1. Gör massa små hack med en vass kniv över hela köttstycket.
  2. Krydda med salt, peppar, dijonsenap, paprikapulver, örter och olivolja och massera in det ordentligt i köttet.
  3. Skär vitlöken i små bitar och peta in dem i hacken.
  4. Bind ihop steken med steksnöre.
  5. Lägg i en plastpåse och låt köttet marineras några timmar i kylen, gärna över natten.
  6. Efter att köttet marinerats några timmar låter du den stå i rumstemperatur en stund.
  7. Värm ugnen till 150°.
  8. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om.
  9. Lägg i en stekpåse, strö på alla ingredienser från marinad nr 2.
  10. Stick in en termometer i tjockaste delen av köttet.
  11. Förslut påsen väl och klipp sedan av en bit av påsens kant så att ånga kan ta sig ut.
  12. Lägg steken i en ugnsformen och sätt in den i nedre delen av ugnen.
  13. Tillaga tills termometern visar önskad temperatur.
  14. Vid 65-68 grader är köttet rosa, efter ca 1 timmes stektid.
  15. Ta ut köttet och låt vila i ca 20 min innan du skär upp det.
  16. Servera med potatisgratäng, blandsallad och en bönsallad eller stekta rotsaker.

Du behöver

  • 1 lammstek
  • 1 stekpåse

Marinad 1:

  • 2-3 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 3 tsk dijonsenap med honung
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk chilipulver
  • Salt
  • Svartpeppar

Marinad 2:

  • 1/2 dl olivolja
  • Saften från 1/2 citron
  • 4 kvistar färsk timjan

Till servering:

  • Potatisgratäng
  • Balsamico de crema
  • Sallad
  • Bönsallad

Tips!

Köp ekologiskt kött från Gårdssällskapet!

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.