Skip to main content

Grova surdegsfrallor

Dag 1

  1. Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke med lock.
  2. Låt stå med locket på och jäsa på ett varmt ställe, jag använder skåpet ovanför kylen.

Dag 2

  1. Blanda surdegen från gårdagen med vatten, honung, linfrön och rågflingor.
  2. Tillsätt allt mjöl och knåda degen 5 minuter på låg hastighet i assistenten.
  3. Knåda sedan ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet.
  4. Tillsätt saltet och knåda in det i degen under 2 minuter.
  5. Ringla rapsolja i en rektangulär ungsform, typ lasagneform.
  6. Stjälp över degen, platta till den med mjölad hand och låt den jäsa under handduk till dubbel storlek, det tar 3-5 timmar.
  7. Värm ugnen till 250 grader, sätt in en plåt samt en oöm plåt under.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
  9. Skär degen, utan att knåda den, i fyrkantiga frallor och lägg på bakplåtspapper.
  10. Låt vila ett par minuter.
  11. Dra över bakplåtspappret med frallorna till den varma plåten.
  12. Sätt in i ugnen och häll några isbitar i plåten under.
  13. Grädda i ca 15-20 minuter tills frallorna fått fin färg.
  14. Öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen för att släppa ut ånga.

Du behöver

Dag 1 kväll:

  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 3 dl ljummet vatten

Dag 2 morgon:

  • Surdegen från gårdagen
  • 5 1/2 dl ljummet vatten
  • 2 msk honung
  • 1 dl hela linfrön
  • 6 dl rågflingor
  • 5 dl rågsikt
  • 9 dl vetemjöl special
  • 3 tsk vanligt salt eller 1/2 dl flingsalt
  • Rapsolja till formen

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.