Skip to main content

Baguetter på rågsurdeg

Dag 1

  1. Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke med lock.
  2. Låt stå med locket på och jäsa på ett varmt ställe, jag använder skåpet ovanför kylen.

Dag 2

  1. Blanda surdegen från gårdagen med vatten.
  2. Tillsätt allt mjöl och knåda degen 5 minuter på låg hastighet i assistenten.
  3. Knåda sedan ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet.
  4. Tillsätt saltet och knåda in det i degen under 2 minuter.
  5. Låt jäsa i bunke under lock till dubbel storlek, det tar 3-5 timmar.
  6. Under jästiden viker du ihop degen tre gånger.
  7. Ta lite rapsolja i handen och vik in degen mot mitten hela varvet runt.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
  9. Skär degen i fyra långsmala delar.
  10. Vrid varje del ett halvt varv och lägg för att jäsa i baguettplåt.
  11. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar 1-2 timmar.
  12. Värm ugnen till 275 grader i god tid.
  13. Placera en plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt under.
  14. Sätt in baguetterna på plåten i mitten och lägg några isbitar i plåten under.
  15. Sänk till 250 grader och grädda i ca 20 minuter tills baguetterna fått fin färg.
  16. Öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen för att släppa ut ånga.

Du behöver

Dag 1 kväll:

  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 3 1/2 dl vetemjöl special
  • 1 1/2 dl fint rågmjöl
  • 3 1/2 dl ljummet vatten

Dag 2 morgon:

  • Surdegen från gårdagen
  • 3 dl vatten
  • 12 dl vetemjöl special
  • 3 tsk salt

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.