
Baguetter på rågsurdeg
Dag 1
- Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke med lock.
- Låt stå med locket på och jäsa på ett varmt ställe, jag använder skåpet ovanför kylen.
Dag 2
- Blanda surdegen från gårdagen med vatten.
- Tillsätt allt mjöl och knåda degen 5 minuter på låg hastighet i assistenten.
- Knåda sedan ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet.
- Tillsätt saltet och knåda in det i degen under 2 minuter.
- Låt jäsa i bunke under lock till dubbel storlek, det tar 3-5 timmar.
- Under jästiden viker du ihop degen tre gånger.
- Ta lite rapsolja i handen och vik in degen mot mitten hela varvet runt.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
- Skär degen i fyra långsmala delar.
- Vrid varje del ett halvt varv och lägg för att jäsa i baguettplåt.
- Låt jäsa till dubbel storlek, det tar 1-2 timmar.
- Värm ugnen till 275 grader i god tid.
- Placera en plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt under.
- Sätt in baguetterna på plåten i mitten och lägg några isbitar i plåten under.
- Sänk till 250 grader och grädda i ca 20 minuter tills baguetterna fått fin färg.
- Öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen för att släppa ut ånga.
Du behöver
Dag 1 kväll:
- 1 dl rågsurdegsgrund
- 3 1/2 dl vetemjöl special
- 1 1/2 dl fint rågmjöl
- 3 1/2 dl ljummet vatten
Dag 2 morgon:
- Surdegen från gårdagen
- 3 dl vatten
- 12 dl vetemjöl special
- 3 tsk salt
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.