Saffransbullar med mandelmassa
Goda saffransbullar till fikat med mandelmassa som fyllning.
Gör så här
- Smält smöret och låt saffranet fräsa med en kort stund, tillsätt sedan mjölken, låt bli ljummet ca 37 grader.
- Smula jästen i en bunke.
- Tillsätt lite av degspadet och låt jästen lösa sig.
- Tillsätt resten av degspadet samt ett ägg, socker, salt och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen så att den blir blank och smidig, 3-5 minuter.
- Strö lite mjöl på ytan och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
- Dela i två delar och kavla ut i rektangulär form.
- Bred smör över degen, grovriv hälften av mandelmassan över och vik ihop degrektangeln på längden.
- Skär långa remsor av degen.
- Snurra remsorna och ”knyt ihop” dem.
- Lägg i bullformar.
- Låt jäsa på plåt.
- Pensla med lättvispat ägg.
- Grädda i 250 grader i ca 8 minuter.
Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:
Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Du behöver
- 1 pkt jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 1g saffran, två påsar
- 1 ägg
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- Ca 1 – 1,3 l vetemjöl
Fyllning:
- Ca 100 g smör
- 250 g mandelmassa
Pensling:
- 1 ägg
With Love Viksjö Webbyrå