fbpx

Kalljästa saffranssnurror

Gör så här

Dag 1:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Väg upp socker och salt, tillsätt det och rör runt så att jästen börjar lösa sig.
  3. Tillsätt mjölken, saffran och ett ägg.
  4. Väg upp mjölet och tillsätt det lite i taget.
  5. Arbeta degen så att den blir blank och smidig, 3-5 minuter.
  6. Mät upp smöret och skär det i små kuber.
  7. Låt degen vila i 5-10 minuter och ta upp den på bakbordet.
  8. Fördela smörkuberna över degen och arbeta in dem.
  9. Knåda degen ordentligt så att smöret arbetas in i degen.
  10. Lägg degen i en degbunke och täck ytan med plastfolie.
  11. Låt degen kalljäsa i svalen över natten.

Dag 2:

  1. Ta ut degen ur svalen och låt den stå i rumstemperatur en stund.
  2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut i rektangulär form.
  3. Bred smöret över degen och riv över mandelmassan, vik ihop som ”ett lakan” från kortsidorna in mot mitten.
  4. Smörfyllningen kläms då in i bullen när du vänder hela degen 90 grader och kavlar ut den på längden.
  5. Skär långa remsor av degen.
  6. Snurra remsorna och rulla ihop dem som ett ”snigelskal”.
  7. Var noga med att fästa slutet på snurran under bullen.
  8. Lägg bullarna på bakplåtsklädd plåt.
  9. Låt jäsa under en handduk i ca 30 minuter.
  10. Värm ugnen till 220 grader i varmluftsläge.
  11. Pensla med lättvispat ägg.
  12. Sänk temperaturen och grädda bullarna i 200 grader i ca 8 minuter.

Du behöver

Dag 1:

  • 1/2 pkt jäst
  • 120 g socker
  • 5 g salt
  • 3,5 dl mjölk
  • 0,5 g saffran utrört i lite sprit
  • 1 ägg
  • 700 g vetemjöl
  • 110 g rumstempererat smör

Dag 2:

  • 130 g rumstempererat smör
  • 100 g mandelmassa

Pensling:

  • 1 ägg
  • Saffransbullar med mandelmassa