
Egen glass
Att göra egen glass är inte komplicerat utan roligt då det går att variera smaksättningen på en mängd olika sätt. Så prova dig fram till dina favoriter. Vår familjs absoluta toppsmaksättningar är jordgubb, salt karamell och dajm.
- Vispa grädden rätt hårt.
- Rör ner den kondenserade mjölken i grädden.
- Förbered den smaksättning du valt och vänd ner den i glassmeten.
- Det går bra att dela glassmeten i två kärl och halvera mängden smaksättning och på så vis få två glassmaker.
- Häll glassmeten i en form på cirka 1,5-2 liter.
- Ställ in i frysen och låt frysa helt, cirka 6-8 timmar.
- Ta fram en stund innan servering.
Du behöver
Glassmeten:
- 5 dl vispad grädde
- 1 burk sötad kondenserad mjölk
Valfri smaksättning nedan:
Rabarber med rom:
- 1/2 kg rabarber
- 1/2 dl vatten
- 1 1/2 – 2 dl syltsocker
- ljus rom
- Ansa, skölj och skiva rabarbern.
- Koka ihop med vatten och syltsocker till en sylt.
- Låt svalna något och smaka av sylten med rom.
- Vänd ner 1/3 av sylten i glassmeten och rör om lätt så att du får syltränder i glassen.
Lakrits:
- 1/2 sats glassmet
- 3/4 påse turkisk peppar
- Lägg den turkiska pepparn i en mortel och mortla fint.
- Blanda med glassmeten tills du ser att all lakrits är väl blandad.
Mango:
- 1/2 sats glassmet
- 1 pkt fryst mango
- 2 msk florsocker
- 1/2 lime saften
- Mixa den tinade mangon med mixerstav.
- Blanda med florsocker och saft från lime.
- Vänd ner smaksättningen i glassmeten och blanda väl.
Choklad:
- 3 msk kakao
- 100 g mörk choklad (55% kakaohalt)
- Grovhacka den mörka chokladen och smält den över ett vattenbad.
- Låt svalna men fortfarande vara rinnig innan du har i den i glassmeten.
- Vispa kakaon tillsammans med grädden, tillsätt sedan den smälta chokladen.
Jordgubb:
- 1 l jordgubbar
- 1/2 citron saften
- 2 dl syltsocker
- Skiva jordgubbarna och koka ihop med socker och citronsaft till en sylt.
- Låt svalna.
- Mixa slät med stavmixer och tillsätt i glassmeten i omgångar, sista sylten vänder du bara ner lite slarvigt så får du snygga syltränder i glassen.
Dajm:
- 2 dubbeldajm
- Hacka dajmen i små bitar och vänd ner i glassmeten.
Blåbär:
- 5 dl blåbär
- 2 dl syltsocker
- Koka sylt på blåbären och sockret.
- Låt svalna och mixa kort med stavmixer.
- Vänd ner sylten i glassmeten i omgångar, sista sylten vänder du bara ner lite slarvigt så får du snygga syltränder i glassen.
Mocka:
- 2 msk Snabbkaffe
- 1 msk Kakao
- Lös snabbkaffe och kakao i så lite varmt vatten som möjligt och vänd ner i glassmeten.
Salt karamell:
- 160 gram strösocker
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- Smält sockret i en stekpanna så det blir en brun karamell utan att brännas.
- Ta av från värmen och tillsätt grädde samt salt.
- Rör ihop med en träslev och till en jämn blandning.
- Låt karamellsåsen svalna något.
- Rör i karamellsåsen i glassmeten.
Tiramisu:
- 3 msk snabbkaffe
- 1 msk kakao
- 2 msk mandellikör
- Lös snabbkaffe och kakao i mandellikören och vänd ner i glassmeten.
Hallon:
- 5 dl hallon
- 2 dl syltsocker
- Koka sylt på hallon och sockret.
- Låt svalna och vänd ner sylten i glassmeten i omgångar, sista sylten vänder du bara ner lite slarvigt så får du snygga syltränder i glassen.
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.