fbpx

Vegetarisk Lasagne med rotsaker

Gör så här

  1. Börja med tomatsåsen och låt den koka ihop medan du gör rotsakssåsen till lasagnen.
  2. Grovhacka lök och vitlök.
  3. Låt det fräsa en stund i rapsoljan i en stekpanna.
  4. Tillsätt tomatpuré, örter, salt och peppar och låt det fräsa med en stund.
  5. Tillsätt vin, lagerblad, buljong.
  6. Låt koka upp och koka sedan ihop på svag värme.
  7. Smaka av med salt.
  8. Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsugn.
  9. Skala rotsakerna och grovriv dem på rivjärn.
  10. Skala och hacka löken.
  11. Ansa och skiva champinjonerna.
  12. Fräs champinjonerna gyllenbruna i olja i en stekpanna, tillsätt löken och låt den fräsa med någon minut.
  13. Tillsätt rotsaksrivet och låt det fräsa med.
  14. Tillsätt crème fraiche och låt allt koka ihop några minuter.
  15. Krydda med salt och peppar samt vänd ner parmesanosten.
  16. Täck botten av en ugnsform med tomatsås varva sedan lasagneplattor, rotsakssås och tomatsås.
  17. Slå grädden över den färdiga lasagnen och strö lite riven parmesanost överst.
  18. Grädda mitt ugnen i 25-30 minuter.
  19. Servera med en blandsallad, hummus samt bön- eller linssallad.
  20. Önskar du så är det gott med stekt eller grillad kyckling/fläskkarré eller lufttorkad skinka alt salami till lasagnen.

Du behöver

4-6 portioner

Tomatsås:

  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • rapsolja
  • Tomatpuré
  • Blandade färska eller torkade örter, persilja, timjan, oregano osv
  • 5 hackade tomater
  • 1 dl vitt vin
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk grönsaksbuljong
  • Salt och peppar

Rotsakssås:

  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1/4 klyfta av kålrot
  • 1 gul lök
  • 10 – 15 champinjoner
  • Rapsolja
  • 1 burk crème fraiche
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 tsk salt
  • Peppar
  • 300 g färska lasagneplattor
  • 1 dl mellangrädde
  • Parmesanost