Skip to main content

Köttgryta med rostade rotsaker

  1. Ansa och skär köttet i grytbitar.
  2. Hacka lök och vitlök grovt.
  3. Värm en gryta med tjock botten, tillsätt smör.
  4. Låt lökhacket sakta fräsas utan att ta färg.
  5. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund.
  6. Slå över det röda vinet och lite vatten.
  7. Tillsätt lagerblad och buljongtärningar.
  8. Låt puttra medan du steker köttet.
  9. Stek köttbitarna, i omgångar, i smör i en stekpanna, krydda med salt, peppar och timjan.
  10. Pudra över vetemjöl, för att reda såsen.
  11. Lägg köttbitarna eftersom de är klara i den puttrande såsen.
  12. Låt köttgrytan puttra i 3 – 4 timmar, rör om någon gång då och då.
  13. Späd med vatten om det behövs.
  14. När köttet är färdigkokt tillsätt champinjoner och det rökta sidfläsket skuret i tärningar.
  15. Låt puttra med en stund.
  16. Köttgrytan kan med fördel stå och gotta till sig medan rotsakerna går klart i ugnen.
  17. Servera köttgrytan med ugnsrostade rotsaker, ris och vitlöksyoghurt.

Du behöver

  • 1 kg högrev eller märgpipa
  • Salt och peppar
  • Timjan
  • Vetemjöl
  • Smör att steka i
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1/2 flaska rött vin
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 lagerblad
  • 10-15 små champinjoner
  • 3-4 hg rökt sidfläsk

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.