
Focaccia på surdeg
- Blanda surdegen med vatten och jäst.
- Tillsätt vetemjölet och knåda degen i 4 minuter.
- Låt vila med lock i 1h.
- Strö över 2 tsk salt och arbeta in det i degen.
- Ringla olivolja i en rektangulär form och stjälp över degen i den.
- Låt vila med folielock i 40-50 minuter
- Vik och dra sedan degen in mot mitten med oljade händer.
- Upprepa vikningen 3 gånger var 40:e minut.
- Ställ in formen med folielock i kylen 18-24 timmar.
Bakdagen
- Ringla generöst med olivolja i en ugnsfast rektangulär form.
- Stjälp över degen i den och tryck ut med fingrarna så att det blir lite hål i degen.
- Ringla olivolja över degen och krydda med timjan och flingsalt.
- Låt stå i rumstemperatur ca 1h.
- Värm ugnen till 250 grader varmluftsugn.
- Grädda brödet med folie första 15 minuterna.
- Ta bort folie och sänk temperaturen till 200 grader ytterligare 15 minuter.
- Låt svalna och skär upp i små kuber och servera.
- Blir det bröd över, frys in det och gör krutonger av det vid senare tillfälle.
Du behöver
- 1 dl surdeg
- En liten bit jäst
- 4 dl ljummet vatten
- Ca 7 dl vetemjöl special