Skip to main content

Focaccia på surdeg

  1. Blanda surdegen med vatten och jäst.
  2. Tillsätt vetemjölet och knåda degen i 4 minuter.
  3. Låt vila med lock i 1h.
  4. Strö över 2 tsk salt och arbeta in det i degen.
  5. Ringla olivolja i en rektangulär form och stjälp över degen i den.
  6. Låt vila med folielock i 40-50 minuter
  7. Vik och dra sedan degen in mot mitten med oljade händer.
  8. Upprepa vikningen 3 gånger var 40:e minut.
  9. Ställ in formen med folielock i kylen 18-24 timmar.

Bakdagen

  1. Ringla generöst med olivolja i en ugnsfast rektangulär form.
  2. Stjälp över degen i den och tryck ut med fingrarna så att det blir lite hål i degen.
  3. Ringla olivolja över degen och krydda med timjan och flingsalt.
  4. Låt stå i rumstemperatur ca 1h.
  5. Värm ugnen till 250 grader varmluftsugn.
  6. Grädda brödet med folie första 15 minuterna.
  7. Ta bort folie och sänk temperaturen till 200 grader ytterligare 15 minuter.
  8. Låt svalna och skär upp i små kuber och servera.
  9. Blir det bröd över, frys in det och gör krutonger av det vid senare tillfälle.

Du behöver

  • 1 dl surdeg
  • En liten bit jäst
  • 4 dl ljummet vatten
  • Ca 7 dl vetemjöl special

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev