Skip to main content

Fiskgryta

  1. Skala och grovhacka lök och vitlök fräs dem i en gryta, på svag värme, i smör och olivolja.
  2. Tillsätt saffran, örter, chili och tomatpuré och låt det fräsa med en stund.
  3. Tillsätt mjölet och blanda väl.
  4. Slå på vin och vatten samt tillsätt strimlad morot, gulbeta, fänkål och tomaterna i bitar.
  5. Låt koka upp, tillsätt fiskbuljongen och koka på svag värme i ca 15 minuter, tills grönsakerna är nästan klara.
  6. Skär fisken i bitar, lägg på en tallrik och salta.
  7. Låt stå i rumstemperatur en stund så att fisken rimmas lätt.
  8. Tillsätt först grädden i grytan och låt koka upp.
  9. Lägg sedan ner fiskbitarna i kokande gryta, sjud fisken i 3-5 minuter.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Ta av grytan från värmen, garnera med grovhackad persilja eller späd timjan.
  12. Servera med ris och/eller bröd.

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • Smör
  • Olivolja
  • 1 kuvert saffran
  • Torkad timjan och rosmarin
  • 1 färsk eller torkad chilifrukt
  • Tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • Ca 2 dl vitt vin
  • Ca 5 dl vatten
  • 1 morot
  • 1 gulbeta/palsternacka/bit kålrot
  • 1 liten fänkål
  • 3 stora solmogna tomater
  • 1 1/2 fiskbuljongtärning
  • 3 dl mellangrädde eller 2 dl vispgrädde
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 500 g Lax
  • 300 g torsk eller gös
  • Persilja eller späd timjan

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.