
Moster Elsas saffranspannkaka
Varje goltlandssläkt har sitt eget recept på saffranspannkaka. Ofta är det en väl bevarad hemlighet. Det är därför med viss risk för att få släkten efter oss som vi lägger ut vårt recept. Vi väljer dock att göra det för att hedra moster Elsa i Etelhem på Gotland. Vi lägger också ut familjen Wihlgaards förenklade recept där vi utgår från färdiggjord gröt.
Moster Elsas saffranspannkaka
- Koka riset i vattnet tills vattnet kokat in, ca 5-10 minuter.
- Häll på mjölken och koka riset ytterligare 15 minuter.
- Tillsätt socker och vispgrädde och koka 10 minuter.
- Gröten skall vara ganska lös.
- Skålla och hacka sötmandeln.
- Blanda ner den i risgrynsgröten.
- Vänd ner salt, honung och finstött saffran.
- Riv bittermandlarna och blanda ner.
- Häll ner smält margarin och kardemumma, dofta över kanel.
- Tillsätt de lättvispade äggen.
- Häll i smord långpanna.
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca: 30 minuter.
- Servera den avsvalnade saffranspannkakan med salmbärssylt och vispad grädde.
Familjen Wihlgaards saffranspannkaka
- Häll den färdigköpta gröten i en bunke.
- Finmal saffranet genom att dra baksidan av en kniv några gånger över innehållet i påsen.
- Häll upp saffranet i en liten skål och tillsätt några droppar sprit. Spriten hjälper till att dra smaken ur saffranet. Vi brukar ta den sprit vi har, några droppar rom, konjak eller whisky.
- Hacka sötmandeln och blanda ner den i gröten.
- Tillsätt grädde, saffran, salt och honung.
- Dofta över kardemumma och kanel och vänd runt.
- Vispa äggen lätt och blanda ner dem.
- Häll smeten i en form med cirkamåttet 18 x 24.
- Formens storlek påverkar saffranspannkakans höjd.
- Grädda i mitten av ugnen i 175 grader varmluftsugn (200 grader i vanlig ugn) i 40-45 min.
- Täck över formen när saffranspannkakan har vackert gyllengul färg.
Du behöver
Moster Elsas saffranspannkaka
- 1 1/2 dl rundkornigt ris
- 3 dl vatten
- 5 dl mjölk
- 1 msk socker
- 3 dl vispgrädde
- 100 g sötmandel
- 1 1/2 tsk salt
- 4 msk honung
- 2 pkt saffran
- 2 bittermandlar
- 2 msk smält margarin/smör
- 1 tsk malen kardemumma
- En aning kanel
- 3 ägg
Familjen Wihlgaards saffranspannkaka
- 1 kg färdiggjord gröt
- 2 pkt saffran
- Några droppar sprit
- 50 g sötmandel
- 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 tsk salt
- 2 msk flytande honung
- mald kardemumma
- mald kanel
- 3 ägg
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.