fbpx

Mormor Gretas segkakor

Att baka, eller snarare äta, dessa mjukkakor ljumna med riktigt mycket smör och messmör på, det är barndomsminne för mig! Min mormor kavlade och naggade kakorna och min morfar satt framför vedspisen och gräddade dem varsamt. Jag sprang emellan för att titta på i väntan på att en kaka hade svalnat så pass att jag fick smaka den… Gillar du segkakor så kanske du även gillar tunnbröd i stekpanna!

  • Du behöver
  • 13 dl rågsikt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk anis
  • 2 tsk fänkål
  • 1 dl sirap
  • 5 dl filmjölk eller yoghurt
  • Gör så här
  1. Mät upp och häll rågsikt i en bunke, tillsätt bikarbonat och salt.
  2. Mät upp och mortla anis och fänkål blanda ner i mjölet.
  3. Tillsätt sirap och filmjölk/yoghurt och blanda snabbt samman till en deg.
  4. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och knåda den lätt.
  5. Rulla till en lång rulle och bita upp rullen i 20 bitar.
  6. Kavla varje degbit så tunt du kan i rikligt med mjöl.
  7. Nagga kakorna med gaffel och borsta av överflödigt mjöl med bakborste.
  8. Stek kakorna i torr stekpanna på medelhög värme tills de fått vacker brun färg.
  9. Det är lättast att vara två! En som kavlar och en som gräddar.
  10. Njut kakorna ljumna med smör och messmör eller ost.
  11. Kakorna går bra att frysa och värmas på lite lätt när de tas fram.

Passar ihop med

I samarbete med

Viksjö Webbyrå