Skip to main content

Mormor Gretas bondkakor

I min barndoms minnen finns dessa underbara kakor alltid i en kakburk i mormors skafferi! Min mamma bakar den alltid till mig och barnen varje jul. Vi älskar dem! Men själv bakar jag dem allt för sällan.

  1. Blanda samman smör, socker och sirap i en bunke till dess att det är en porös smet.
  2. Hacka mandeln fint och tillsätt den.
  3. Lös bikarbonaten i ett par teskedar ljummet vatten och rör ner den i smeten.
  4. Väg upp mjölet och tillsätt det och arbeta samman till en deg.
  5. Låt degen stå svalt i bunken en liten stund.
  6. Ta sedan upp den på bakbord och forma till en tjock rulle, ca 3,5 cm i diameter.
  7. Skär kakor med en vass kniv och lägg på bakplåtsklädd plåt.
  8. Grädda mitt i ugnen 175 grader i 10-12 minuter.
  9. Grädda kakorna tills de får mörk fin färg. Så gillar jag dem bäst!
  10. Låt svalna på plåten.

Du behöver

  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 2 msk sirap
  • 75 g sötmandel
  • 1 tsk bikarbonat
  • 310 g vetemjöl

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.