fbpx

Grönkålspaj med västerbottenost

Servera gärna på julbordet, pajen är fantastisk som ensamrätt men även god till julskinka eller smörstekt brysselkål.

Gör så här

  1. Blanda ihop smör, kesella och mjöl till en smidig pajdeg.
  2. Låt stå kallt i kylen en stund så är det lättare att trycka ut den i pajformen.
  3. Tryck ut degen i pajformen.
  4. Nagga botten och förgrädda skalet i 200 grader paj/pizzaläge på ugnen i ca 15 minuter, tills skalet börjar bli gyllenbrunt.
  5. Medan pajskalet gräddas, skölj och bryt eller skär grönkålen i mindre bitar.
  6. Ansa skölj och strimla löken.
  7. Värm en stekpanna och fräs grönkål och lök i olivolja tills den mjuknar.
  8. Lägg grönklåen i pajskalet och fördela osten över.
  9. Vispa ägg och gräddfil lätt och tillsätt salt och svartpeppar.
  10. Häll äggstanningen över pajen och säkerställ att den rinner ner bland grönkålen genom att vispa runt lite med en gaffel.
  11. Grädda i 200 grader i paj/pizzaläge på ugnen i 20-25 minuter, tills äggstanningen stannat.

Du behöver

Pajskal:

  • 75 g smör
  • 1 dl kesella kvarg
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl

Pajfyllning:

  • 5-6 kvistar grönkål
  • 1 gul lök
  • Olivolja
  • 1 påse riven västerbottensost 150g
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar