Grönkålspaj med västerbottenost
Servera gärna på julbordet, pajen är fantastisk som ensamrätt men även god till julskinka eller smörstekt brysselkål.
Gör så här
- Blanda ihop smör, kesella och mjöl till en smidig pajdeg.
- Låt stå kallt i kylen en stund så är det lättare att trycka ut den i pajformen.
- Tryck ut degen i pajformen.
- Nagga botten och förgrädda skalet i 200 grader paj/pizzaläge på ugnen i ca 15 minuter, tills skalet börjar bli gyllenbrunt.
- Medan pajskalet gräddas, skölj och bryt eller skär grönkålen i mindre bitar.
- Ansa skölj och strimla löken.
- Värm en stekpanna och fräs grönkål och lök i olivolja tills den mjuknar.
- Lägg grönklåen i pajskalet och fördela osten över.
- Vispa ägg och gräddfil lätt och tillsätt salt och svartpeppar.
- Häll äggstanningen över pajen och säkerställ att den rinner ner bland grönkålen genom att vispa runt lite med en gaffel.
- Grädda i 200 grader i paj/pizzaläge på ugnen i 20-25 minuter, tills äggstanningen stannat.
Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:
Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Du behöver
Pajskal:
- 75 g smör
- 1 dl kesella kvarg
- 1 dl grahamsmjöl
- 2 dl vetemjöl
Pajfyllning:
- 5-6 kvistar grönkål
- 1 gul lök
- Olivolja
- 1 påse riven västerbottensost 150g
- 3 ägg
- 3 dl gräddfil
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
With Love Viksjö Webbyrå