fbpx

Chokladmoussetårta med bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta en springform på 20 cm i diameter och rita av botten på ett bakplåtspapper.
  3. Riv mandelmassan i en bunke.
  4. Rör i ägg och kakao till en jämn smet.
  5. Bred ut smeten i cirkeln av formen och ställ in i mitten av ugnen i 15–20 minuter.
  6. Låt kakan svalna helt.
  7. Ta av botten från bakplåtspappret, det är lättast att vända den upp och ner och dra av pappret.
  8. Placera botten på en tallrik.
  9. Sätt springformens kant runt tårtbotten.
  10. Klipp remsor av bakplåtspapper och klä formens kanter med.

Chokladmousse:

  1. Vispa grädden fluffig tillsammans med sockret i en bunke.
  2. Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke
  3. Smält chokladen över ett vattenbad.
  4. Nu behöver det gå fort! Det är lättast att vara två! En som vispar i grädden och en som häller ner chokladen. Rör i äggulorna i den smälta chokladen, och snabbt rör du ner den i den vispade grädden. Tar det för lång tid mellan de två momenten stelnar chokladen för fort och du får chokladklumpar i moussen.
  5. Avsluta med att vända i äggvitorna och blanda till en jämn chokladmousse.
  6. Fyll formen med chokladmoussen, sätt plast över och ställ i kylen minst 3 timmar tills den satt sig helt.
  7. Dekorera med färska bär, frukt eller daim- och chokladbitar.

Du behöver

Mandelbotten:

  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk kakaopulver

Chokladmousse:

  • 4 dl grädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 200 g mörk bakchoklad
  • 2 äggulor

Garnering:

  • olika bär, frukter eller daim och choklad

Tips

Köp ekologiska ägg från Hemägg!

  • Knäcktårta med daim och chokladgrädde

Vad kan du om choklad?