Skip to main content

Äppelpaj med knäckigt täcke

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärm.
  2. Skala och skär äpplena i bitar och lägg dem i en liten ugnsfast form.
  3. Blanda ihop socker, farinsocker och potatismjöl och sprid ut i pajformen.
  4. I en bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  5. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap och en skvätt grädde.
  6. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen.
  7. Bred försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
  9. Servera ljummen med vaniljsås.

Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:

Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard

Du behöver

  • 4 äpplen (små eller 4 stora)
  • 2 msk farinsocker
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 msk potatismjöl

Pajdeg

  • 1/2 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2dl havregryn
  • 2/3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör
  • 1/4 dl ljus sirap
  • 1 skvätt grädde