Äppelpaj med knäckigt täcke

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärm.
  2. Skala och skär äpplena i bitar och lägg dem i en liten ugnsfast form.
  3. Blanda ihop socker, farinsocker och potatismjöl och sprid ut i pajformen.
  4. I en bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  5. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap och en skvätt grädde.
  6. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen.
  7. Bred försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
  9. Servera ljummen med vaniljsås.

Du behöver

  • 4 äpplen (små eller 4 stora)
  • 2 msk farinsocker
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 msk potatismjöl

Pajdeg

  • 1/2 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2dl havregryn
  • 2/3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör
  • 1/4 dl ljus sirap
  • 1 skvätt grädde