Kalljästa saffranssnurror
Gör så här
Dag 1:
- Smula jästen i en bunke.
- Väg upp socker och salt, tillsätt det och rör runt så att jästen börjar lösa sig.
- Tillsätt mjölken, saffran och ett ägg.
- Väg upp mjölet och tillsätt det lite i taget.
- Arbeta degen så att den blir blank och smidig, 3-5 minuter.
- Mät upp smöret och skär det i små kuber.
- Låt degen vila i 5-10 minuter och ta upp den på bakbordet.
- Fördela smörkuberna över degen och arbeta in dem.
- Knåda degen ordentligt så att smöret arbetas in i degen.
- Lägg degen i en degbunke och täck ytan med plastfolie.
- Låt degen kalljäsa i svalen över natten.
Dag 2:
- Ta ut degen ur svalen och låt den stå i rumstemperatur en stund.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut i rektangulär form.
- Bred smöret över degen och riv över mandelmassan, vik ihop som ”ett lakan” från kortsidorna in mot mitten.
- Smörfyllningen kläms då in i bullen när du vänder hela degen 90 grader och kavlar ut den på längden.
- Skär långa remsor av degen.
- Snurra remsorna och rulla ihop dem som ett ”snigelskal”.
- Var noga med att fästa slutet på snurran under bullen.
- Lägg bullarna på bakplåtsklädd plåt.
- Låt jäsa under en handduk i ca 30 minuter.
- Värm ugnen till 220 grader i varmluftsläge.
- Pensla med lättvispat ägg.
- Sänk temperaturen och grädda bullarna i 200 grader i ca 8 minuter.
Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:
Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Du behöver
Dag 1:
- 1/2 pkt jäst
- 120 g socker
- 5 g salt
- 3,5 dl mjölk
- 0,5 g saffran utrört i lite sprit
- 1 ägg
- 700 g vetemjöl
- 110 g rumstempererat smör
Dag 2:
- 130 g rumstempererat smör
- 100 g mandelmassa
Pensling:
- 1 ägg
With Love Viksjö Webbyrå