
Vörtbröd
Av det här receptet blir det två ljusa limpor med mild vörtsmak.
- Smula ner jästen i bunken.
- Tillsätt salt och sirap och låt jästen lösa sig.
- Tillsätt rumsvarm lättöl/porter och julmust.
- Kör maskinen så att jästen löses upp i degvätskan.
- Skär smöret i mindre bitar, micra det kort om det är kallt.
- Tillsätt smör, alla kryddor, russin, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.
- Kör assistenten i ca 5 minuter.
- Låt degen jäsa i bunken i 45-60 min.
- Tryck ner bakplåtspapper i två mindre limpformar.
- Ta upp degen på mjölat bakbord.
- Dela degen i två bitar.
- Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform.
- Låt dem jäsa under en bakduk i 45-60 min.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min.
- Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.
- Skär i skivor och frys så kan du lätt ta fram så många skivor du vill ha.
Du behöver
- 1 pkt jäst, 50 g
- 2 tsk salt
- 1 dl mörk sirap
- 1 mörk lättöl eller porter (33 cl)
- 1 julmust (33 cl)
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 tsk mald nejlika
- 1 tsk mald pomerans
- 1 tsk mald kardemumma
- 1–2 dl russin
- 5 dl vetemjöl
- 11–12 dl rågsikt
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.