Skip to main content

Vörtbröd

Av det här receptet blir det två ljusa limpor med mild vörtsmak.

  1. Smula ner jästen i bunken.
  2. Tillsätt salt och sirap och låt jästen lösa sig.
  3. Tillsätt rumsvarm lättöl/porter och julmust.
  4. Kör maskinen så att jästen löses upp i degvätskan.
  5. Skär smöret i mindre bitar, micra det kort om det är kallt.
  6. Tillsätt smör, alla kryddor, russin, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.
  7. Kör assistenten i ca 5 minuter.
  8. Låt degen jäsa i bunken i 45-60 min.
  9. Tryck ner bakplåtspapper i två mindre limpformar.
  10. Ta upp degen på mjölat bakbord.
  11. Dela degen i två bitar.
  12. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform.
  13. Låt dem jäsa under en bakduk i 45-60 min.
  14. Värm ugnen till 200 grader.
  15. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min.
  16. Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.
  17. Skär i skivor och frys så kan du lätt ta fram så många skivor du vill ha.

Du behöver

  • 1 pkt jäst, 50 g
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 mörk lättöl eller porter (33 cl)
  • 1 julmust (33 cl)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 
1 tsk mald nejlika
  • 1 tsk mald pomerans
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1–2 dl russin
  • 5 dl vetemjöl
  • 
11–12 dl rågsikt

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.