Skip to main content

Valnötspaj

Den här pajen är magiskt god och fyllningen går att variera efter vad säsongen erbjuder.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och socker i en liten bunke.
  4. Tillsätt blandningen till smöret och arbeta ihop med en sked till en jämn deg.
  5. Tryck ut degen i en pajform.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
  7. Skölj och ansa den frukt eller bär du valt. Om du har plommon, dra skalet av plommonen och kärna ur dem!
  8. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet och strö över socker blandat med potatismjöl.
  9. Lägg kylskåpskallt smör, vetemjöl, socker och valnötter i bunken.
  10. Arbeta ihop till en smulig deg och täck över fyllningen med den.
  11. Sätt in i ugnen igen och grädda ytterligare ca 35 minuter.
  12. Låt smuldegen få vackert gyllene färg.
  13. Servera med lättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:

Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard

Du behöver

Undre pajdegen:

  • 3 dl vetemjöl med fullkorn
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl socker
  • 150 g smält smör

Fyllning, välj efter säsong:

  • Rabarber i tunna skivor
  • Hallon och blåbär
  • Äpple och kanel
  • Plommon och björnbär
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk potatismjöl

Smuldeg som lock:

  • 100 g smör
  • 1 1/4 dl vetemjöl med fullkorn
  • 1/2 dl socker
  • 1 1/2 dl grovt hachade valnötter

Till servering välj mellan:

  • Vispad grädde smaksatt med vaniljsocker
  • Vaniljglass
  • Vaniljsås