Search
Generic filters
Dryck
Dryck
Fika
Fika
Fisk
Fisk
Frukost
Frukost
Fågel
Fågel
Kött
Kött
Matbröd
Bröd
Skaldjur
Skaldjur
Tillbehör
Tillbehör
Vego
Vego

Valnötspaj

Den här pajen är magiskt god och fyllningen går att variera efter vad säsongen erbjuder.

  • Du behöver

Undre pajdegen:

  • 3 dl vetemjöl med fullkorn
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl socker
  • 150 g smält smör

Fyllning, välj efter säsong:

  • Rabarber i tunna skivor
  • Hallon och blåbär
  • Äpple och kanel
  • Plommon och björnbär
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk potatismjöl

Smuldeg som lock:

  • 100 g smör
  • 1 1/4 dl vetemjöl med fullkorn
  • 1/2 dl socker
  • 1 1/2 dl grovt hachade valnötter

Till servering välj mellan:

  • Vispad grädde smaksatt med vaniljsocker
  • Vaniljglass
  • Vaniljsås
  • Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och socker i en liten bunke.
  4. Tillsätt blandningen till smöret och arbeta ihop med en sked till en jämn deg.
  5. Tryck ut degen i en pajform.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
  7. Skölj och ansa den frukt eller bär du valt. Om du har plommon, dra skalet av plommonen och kärna ur dem!
  8. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet och strö över socker blandat med potatismjöl.
  9. Lägg kylskåpskallt smör, vetemjöl, socker och valnötter i bunken.
  10. Arbeta ihop till en smulig deg och täck över fyllningen med den.
  11. Sätt in i ugnen igen och grädda ytterligare ca 35 minuter.
  12. Låt smuldegen få vackert gyllene färg.
  13. Servera med lättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
Markera de recept du är intresserad av så skickar vi ett mejl när det finns något nytt. Din epostadress används bara för denna tjänst och inget annat.