Valnötspaj
Den här pajen är magiskt god och fyllningen går att variera efter vad säsongen erbjuder.
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och socker i en liten bunke.
- Tillsätt blandningen till smöret och arbeta ihop med en sked till en jämn deg.
- Tryck ut degen i en pajform.
- Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
- Skölj och ansa den frukt eller bär du valt. Om du har plommon, dra skalet av plommonen och kärna ur dem!
- Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet och strö över socker blandat med potatismjöl.
- Lägg kylskåpskallt smör, vetemjöl, socker och valnötter i bunken.
- Arbeta ihop till en smulig deg och täck över fyllningen med den.
- Sätt in i ugnen igen och grädda ytterligare ca 35 minuter.
- Låt smuldegen få vackert gyllene färg.
- Servera med lättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:
Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Du behöver
Undre pajdegen:
- 3 dl vetemjöl med fullkorn
- 1 tsk bakpulver
- 1 1/2 dl socker
- 150 g smält smör
Fyllning, välj efter säsong:
- Rabarber i tunna skivor
- Hallon och blåbär
- Äpple och kanel
- Plommon och björnbär
- 1/2 dl socker
- 1 tsk potatismjöl
Smuldeg som lock:
- 100 g smör
- 1 1/4 dl vetemjöl med fullkorn
- 1/2 dl socker
- 1 1/2 dl grovt hachade valnötter
Till servering välj mellan:
- Vispad grädde smaksatt med vaniljsocker
- Vaniljglass
- Vaniljsås
With Love Viksjö Webbyrå