Skip to main content

Valnötsbröd

Det här brödet kräver en hel del pyssel men det är väl värt det, när du sätter tänderna i det!

Gör så här

  1. Lös jästen i salt och honung.
  2. Tillsätt vattnet.
  3. Arbeta in rågmjöl och vetemjöl under kraftig omrörning.
  4. Tillsätt valnötterna.
  5. Arbeta in valnötterna så att de sprider sig i degen.
  6. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl.
  7. Degen ska vara aningen lös, men smidig och spänstig.
  8. Låt degen vila under bakduk i 30 minuter.
  9. Blöt handen med vatten.
  10. Ta tag i degens kant, dra ut och vik in mot mitten.
  11. Ta nytt tag, dra och vik in tills du kommit varvet runt.
  12. Låt degen vila 30 minuter och upprepa totalt 3 gånger.
  13. När du sträckt degen tredje gången låt den vila i 1 timme.
  14. Vänd försiktigt ut degen på väl mjölat bakbord. Gärna en blandning av vetemjöl och rågmjöl.
  15. Mjöla en avlång jäskorg ordentligt på insidan.
  16. Sträck ut degen försiktigt till en rektangel, mjöla nedsidan av degrektangeln och vik sedan över degens långsida.
  17. Vänd skarven neråt när du försiktigt placerar limpan i jäskorgen.
  18. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
  19. Sätt ugnen på 250 grader 30 minuter innan du ska grädda.
  20. Låt plåten du ska placera brödet på stå i ugnen.
  21. Placera även en oöm form på ugnsgallret under plåten.
  22. Vänd över det färdigjästa brödet på bakplåtspapper och dra över det till den varma plåten.
  23. Sätt in i ugnen och lägg några isbitar i formen under.
  24. Efter 15 minuter öppna ugnsluckan och vädra.
  25. Låt brödet grädda ytterligare 30 minuter.
  26. Vädra några gånger till.
  27. När du tycker brödet fått tillräckligt med färg sänk ugnstemperaturen till 175-200 grader.
  28. Låt brödet svalna utan bakduk på galler.
  29. Förvara inlindad i bakhandduk.
  30. Njut av brödet med färskost och grönsaker eller rosta det till morgonkaffet med ost och marmelad!

Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:

Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard

Du behöver

  • 1/4 pkt jäst
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 dl fint rågmjöl
  • 5 1/2 dl vetemjöl special
  • 3 dl valnötter

With Love  Viksjö Webbyrå