
Valnötsbröd
Det här brödet kräver en hel del pyssel men det är väl värt det, när du sätter tänderna i det!
- Lös jästen i salt och honung.
- Tillsätt vattnet.
- Arbeta in rågmjöl och vetemjöl under kraftig omrörning.
- Tillsätt valnötterna.
- Arbeta in valnötterna så att de sprider sig i degen.
- Tillsätt eventuellt mer vetemjöl.
- Degen ska vara aningen lös, men smidig och spänstig.
- Låt degen vila under bakduk i 30 minuter.
- Blöt handen med vatten.
- Ta tag i degens kant, dra ut och vik in mot mitten.
- Ta nytt tag, dra och vik in tills du kommit varvet runt.
- Låt degen vila 30 minuter och upprepa totalt 3 gånger.
- När du sträckt degen tredje gången låt den vila i 1 timme.
- Vänd försiktigt ut degen på väl mjölat bakbord. Gärna en blandning av vetemjöl och rågmjöl.
- Mjöla en avlång jäskorg ordentligt på insidan.
- Sträck ut degen försiktigt till en rektangel, mjöla nedsidan av degrektangeln och vik sedan över degens långsida.
- Vänd skarven neråt när du försiktigt placerar limpan i jäskorgen.
- Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader 30 minuter innan du ska grädda.
- Låt plåten du ska placera brödet på stå i ugnen.
- Placera även en oöm form på ugnsgallret under plåten.
- Vänd över det färdigjästa brödet på bakplåtspapper och dra över det till den varma plåten.
- Sätt in i ugnen och lägg några isbitar i formen under.
- Efter 15 minuter öppna ugnsluckan och vädra.
- Låt brödet grädda ytterligare 30 minuter.
- Vädra några gånger till.
- När du tycker brödet fått tillräckligt med färg sänk ugnstemperaturen till 175-200 grader.
- Låt brödet svalna utan bakduk på galler.
- Förvara inlindad i bakhandduk.
- Njut av brödet med färskost och grönsaker eller rosta det till morgonkaffet med ost och marmelad!
Du behöver
- 1/4 pkt jäst
- 1 1/2 tsk salt
- 1 msk honung
- 3 dl kallt vatten
- 1 dl fint rågmjöl
- 5 1/2 dl vetemjöl special
- 3 dl valnötter
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.