Skip to main content

Semlor med mandelmassa och rostade mandlar

16 vanliga semlor eller 32 halvstora semlor.

Gör så här

Fördeg:

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i mjölken.
  3. Tillsätt mjölet lite i taget och bearbeta degen i köksassistenten i 5 minuter.
  4. Skär smöret i skivor och lägg på degen.
  5. Täck med handduk och låt jäsa i 30 minuter.

Deg:

  1. Mortla kardemumman.
  2. Blanda kardemumma, socker, salt, ägg och mjöl, lite i taget, i fördegen med smöret.
  3. Bearbeta degen i köksassistenten i 5 minuter.
  4. Täck med handduk och låt jäsa i 45 minuter.

Utbak:

  1. Lägg upp degen på en mjölad yta.
  2. Dela degen i 16 eller 32 delar.
  3. Rulla delarna till släta bullar och lägg på plåten med bakplåtspapper.
  4. Täck med handduk och låt jäsa i 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 250 grader
  6. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
  7. Låt bullarna kallna på galler.

Fyllning:

  1. Riv mandelmassan grovt på rivjärnet.
  2. Rör i ihop med mjölk och salt.
  3. Hacka de rostade mandlarna och blanda ner.
  4. Vispa grädden och fyll en spritspåse.
  5. Skär av ett lock på varje bulle.
  6. Gröp ur en del av bullens underdel.
  7. Fyll varje bulle med mandelfyllningen.
  8. Spritsa på grädde
  9. Lägg på locket och pudra på florsockret.

Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:

Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard

Du behöver

Fördeg:

  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 5 dl/300 g vetemjöl special
  • 125 g rumsvarmt smör

Deg:

  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 ägg
  • 5 dl/300 g vetemjöl

Utbak:

  • 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 250 g mandelmassa
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 krm salt
  • 50 g rostad mandel
  • 3 dl vispgrädde

Garnering:

  • Florsocker