Semlor med mandelmassa och rostade mandlar
16 vanliga semlor eller 32 halvstora semlor.
Gör så här
Fördeg:
- Värm mjölken till 37 grader.
- Smula ner jästen i mjölken.
- Tillsätt mjölet lite i taget och bearbeta degen i köksassistenten i 5 minuter.
- Skär smöret i skivor och lägg på degen.
- Täck med handduk och låt jäsa i 30 minuter.
Deg:
- Mortla kardemumman.
- Blanda kardemumma, socker, salt, ägg och mjöl, lite i taget, i fördegen med smöret.
- Bearbeta degen i köksassistenten i 5 minuter.
- Täck med handduk och låt jäsa i 45 minuter.
Utbak:
- Lägg upp degen på en mjölad yta.
- Dela degen i 16 eller 32 delar.
- Rulla delarna till släta bullar och lägg på plåten med bakplåtspapper.
- Täck med handduk och låt jäsa i 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
- Låt bullarna kallna på galler.
Fyllning:
- Riv mandelmassan grovt på rivjärnet.
- Rör i ihop med mjölk och salt.
- Hacka de rostade mandlarna och blanda ner.
- Vispa grädden och fyll en spritspåse.
- Skär av ett lock på varje bulle.
- Gröp ur en del av bullens underdel.
- Fyll varje bulle med mandelfyllningen.
- Spritsa på grädde
- Lägg på locket och pudra på florsockret.
Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:
Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Du behöver
Fördeg:
- 3 dl mjölk
- 25 g jäst
- 5 dl/300 g vetemjöl special
- 125 g rumsvarmt smör
Deg:
- 1 tsk mortlad kardemumma
- 1,5 dl strösocker
- 2 krm salt
- 1 ägg
- 5 dl/300 g vetemjöl
Utbak:
- 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
- 250 g mandelmassa
- 1/2 dl mjölk
- 1/2 krm salt
- 50 g rostad mandel
- 3 dl vispgrädde
Garnering:
- Florsocker
With Love Viksjö Webbyrå