Skip to main content

Rågrutor

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt saltet.
  2. Smält smöret och tillsätt vatten och mjölk, låt degvätskan bli fingervarmt.
  3. Blanda degvätskan med jästen tills den lösts upp.
  4. Tillsätt rågflingor och fint rågmjöl och blanda väl.
  5. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta ihop allt till en smidig deg.
  6. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.
  7. Låt degen jäsa under bakduk i 60-80 min.
  8. Stjälp upp degen på plåt med bakplåtspapper.
  9. Tryck ut det med händerna till en rektangel.
  10. Strö på flingsalt och skär brödet i rutor med bakskrapa.
  11. Låt jäsa under bakduk i ca 40-60 min.
  12. Värm ugnen till 230 grader.
  13. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min.

Du behöver

  • 1 pkt jäst
  • 2 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 1 ½ tsk salt
  • 50 g smör, smält
  • 2 dl rågflingor
  • 1 1/2 dl fint rågmjöl
  • vetemjöl special

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.