Rågrutor
Gör så här
- Smula jästen i en bunke och tillsätt saltet.
- Smält smöret och tillsätt vatten och mjölk, låt degvätskan bli fingervarmt.
- Blanda degvätskan med jästen tills den lösts upp.
- Tillsätt rågflingor och fint rågmjöl och blanda väl.
- Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta ihop allt till en smidig deg.
- Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.
- Låt degen jäsa under bakduk i 60-80 min.
- Stjälp upp degen på plåt med bakplåtspapper.
- Tryck ut det med händerna till en rektangel.
- Strö på flingsalt och skär brödet i rutor med bakskrapa.
- Låt jäsa under bakduk i ca 40-60 min.
- Värm ugnen till 230 grader.
- Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min.
Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:
Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Du behöver
- 1 pkt jäst
- 2 dl vatten
- 3 dl mjölk
- 1 ½ tsk salt
- 50 g smör, smält
- 2 dl rågflingor
- 1 1/2 dl fint rågmjöl
- vetemjöl special
With Love Viksjö Webbyrå