Skip to main content

Pumpasoppa

  1. Halvera pumpan och gröp ur kärnorna.
  2. Skala pumpahalvorna med en vass kniv.
  3. Skär pumpaköttet i centimeterstora kuber.
  4. Vänd i olivolja i en långpanna tillsammans med paprika och vitlöksklyftor.
  5. Stek i ugnen, 175 grader i 20 – 25 minuter.
  6. Ta ut vitlöksklyftorna och paprikan och låt pumpan stå kvar i ca 10 minuter, så den får en lätt rostad färg.
  7. Hacka paprika och vitlök grovt.
  8. Fräs löken mjuk i smör i en kastrull.
  9. Tillsätt chili och spiskummin, låt fräsa ytterligare någon minut.
  10. Slå på buljong och grädde och tillsätt salt.
  11. Lägg i paprika, vitlök och pumpa.
  12. Låt sjuda i ca 10 minuter.
  13. Mixa soppan slät med stavmixer.
  14. Smaka av med salt och pressad citron.
  15. Späd med vatten om soppan känns för tjock.
  16. Servera soppan med kräftstjärtar, räkor eller tärnad stekt kyckling samt gräslök eller persilja och ett gott bröd.

Du behöver

  • 1 liten pumpa, butternut eller hokaido
  • 2 msk olivolja
  • 1 röd paprika, halverad och urkärnad
  • 4-5 skalade vitlöksklyftor
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1/2 – 1/4 torkad chilifrukt alt en knivsudd chilipeppar
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 6 dl kycklingbuljong
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • Ev vatten att späda med

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev