
Pumpasoppa
- Halvera pumpan och gröp ur kärnorna.
- Skala pumpahalvorna med en vass kniv.
- Skär pumpaköttet i centimeterstora kuber.
- Vänd i olivolja i en långpanna tillsammans med paprika och vitlöksklyftor.
- Stek i ugnen, 175 grader i 20 – 25 minuter.
- Ta ut vitlöksklyftorna och paprikan och låt pumpan stå kvar i ca 10 minuter, så den får en lätt rostad färg.
- Hacka paprika och vitlök grovt.
- Fräs löken mjuk i smör i en kastrull.
- Tillsätt chili och spiskummin, låt fräsa ytterligare någon minut.
- Slå på buljong och grädde och tillsätt salt.
- Lägg i paprika, vitlök och pumpa.
- Låt sjuda i ca 10 minuter.
- Mixa soppan slät med stavmixer.
- Smaka av med salt och pressad citron.
- Späd med vatten om soppan känns för tjock.
- Servera soppan med kräftstjärtar, räkor eller tärnad stekt kyckling samt gräslök eller persilja och ett gott bröd.
Du behöver
- 1 liten pumpa, butternut eller hokaido
- 2 msk olivolja
- 1 röd paprika, halverad och urkärnad
- 4-5 skalade vitlöksklyftor
- 1 gul lök, finhackad
- 1/2 – 1/4 torkad chilifrukt alt en knivsudd chilipeppar
- 1/2 tsk mald spiskummin
- 6 dl kycklingbuljong
- 2 1/2 dl mellangrädde
- 1 tsk salt
- 1 tsk pressad citronsaft
- Ev vatten att späda med