Skip to main content

Pide turkiskt bröd

Gör så här

  1. Värm mjölken till fingervarmt.
  2. Smula ner jäst i en bunke och tillsätt socker och salt.
  3. Rör om tills jästen löses upp.
  4. Tillsätt den fingervarma mjölken samt olivolja och rör om.
  5. Tillsätt 5 dl mjölet (spara 1 dl av mjölet) lite i taget och rör ihop degen med en träslev.
    Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 20 min.
  6. Tillsätt resten av mjölet och arbeta  degen förhand i ca 5 minuter ( degen ska vara lite kladdig).
  7. Täck degen med bakduk och låt den jäsa i 30-45  minuter.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Häll ut degen direkt på en plåt klädd med en bakplåtspapper.
    Platta ut med mjölade händer till en rund cirkel 35 cm i diameter eller göra fler små bröd.
  10. Gör mönster med fingrarna på brödet.
  11. Blanda äggula och yoghurt.
  12. Pensla brödet med äggblandningen och strö över sesamfrö.
  13. Grädda mitt i  ugnen i ca  15-20 minuter eller tills bröden får en gyllenbrun färg.
  14. Ta ut brödet och låt svalna på galler täckta under en bakduk.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 msk olivolja
  • 6 dl vetemjöl special

Som topping

  • 2-3 msk turkisk yoghurt
  • en äggula
  • 1  msk sesamfrön ljust och svart

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.