
Pide turkiskt bröd
Gör så här
- Värm mjölken till fingervarmt.
- Smula ner jäst i en bunke och tillsätt socker och salt.
- Rör om tills jästen löses upp.
- Tillsätt den fingervarma mjölken samt olivolja och rör om.
- Tillsätt 5 dl mjölet (spara 1 dl av mjölet) lite i taget och rör ihop degen med en träslev.
Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 20 min. - Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen förhand i ca 5 minuter ( degen ska vara lite kladdig).
- Täck degen med bakduk och låt den jäsa i 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll ut degen direkt på en plåt klädd med en bakplåtspapper.
Platta ut med mjölade händer till en rund cirkel 35 cm i diameter eller göra fler små bröd. - Gör mönster med fingrarna på brödet.
- Blanda äggula och yoghurt.
- Pensla brödet med äggblandningen och strö över sesamfrö.
- Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills bröden får en gyllenbrun färg.
- Ta ut brödet och låt svalna på galler täckta under en bakduk.
Du behöver
- 25 g jäst
- 1 msk socker
- 1 tsk salt
- 2 1/2 dl mjölk
- 2 msk olivolja
- 6 dl vetemjöl special
Som topping
- 2-3 msk turkisk yoghurt
- en äggula
- 1 msk sesamfrön ljust och svart
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.