fbpx

Mammas limpa

Det här var mitt absoluta favoritbröd hos min dagmamma ”Maggan”! Med tiden blev det dock ”Mammas limpa”, då min mamma Inga bakade det under hela min uppväxt. Det är inte det nyttigaste av de bröd jag bakar men det är rysligt gott med ägg, ost eller leverpastej på!

Gör så här

  1. Lös jästen i brun farin och salt i assistentens degbunke.
  2. Tillsätt vatten och ägg, se till att äggen går sönder och blandas upp med degvätskan.
  3. Tillsätt rågsikten lite i taget och låt assistenten knåda degen länge, ca 6-10 minuter.
  4. Degen är kletig men ska hålla ihop väl när den är färdig.
  5. Låt jäsa i bunken i 1 timme.
  6. Smörj tre 2L brödformar med smör.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma tre limpor och lägg i formarna.
  8. Låt limporna jäsa under bakduk till dess att de kommit upp över kanten på formarna, tar ca 1 timme.
  9. Värm ugnen till 175 grader.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter.
  11. Titta till limporna efter 15-20 minuter och lägg över folie när de fått fin färg.
  12. Stjälp upp limporna på bakgaller och låt dem svalna.
  13. Skär upp bördet i skivor och styckfrys limporna, då kan du lätt ta fram den mängd bröd du behöver.

Du behöver

  • 3 limpor;
  • 1 1/2 pkt jäst
  • 250g brun farin
  • 2 tsk salt
  • 7 dl ljummet vatten
  • 2 små ägg
  • 3/4 påse rågsikt