Skip to main content

Lax i örtsås med smörslungad färskpotatis

  1. Skär laxen i bitar, krydda med salt och vitpeppar, ställ åt sidan.
  2. Koka upp vatten till potatisen, salta det ordentligt och lägg ner färskpotatisen.
  3. Strimla löken och hacka vitlöken, fräs den lätt i smör.
  4. Tillsätt lite mjölk och grädde, smula i buljongtärningen, pressa i citronsaften och låt koka ihop.
  5. Lägg ner laxbitarna i såsen och låt de puttra varsamt i såsen.
  6. Skölj och grovhacka de örter du valt.
  7. Smaka av såsen med salt, peppar och strö över örterna.
  8. När potatisen är kokt, häll av vattnet och låt en rejäl smörklick smälta ner i grytan och blanda om.
  9. Vill du njuta maträtten med ett glas vitt vin, häll då även en skvätt i såsen innan du lägger ner laxen.
  10. Servera lax och potatis med kokta sockerärtor och morötter.

Du behöver

  • Lax i portionsbitar
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/4 buljongtärning
  • 1/2 citron
  • Mjölk
  • Grädde
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Blandade färska örter, jag brukar variera mellan persilja, dill, gräslök och timjan.

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.