Skip to main content

Kumminknäcke

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt saltet.
  2. Värm grädde och vatten till fingervarmt.
  3. Lös jästen i lite av degspadet.
  4. Tillsätt resten av degspadet, grovt rågmjöl och 5 dl vetemjöl.
  5. Arbeta ihop till en smigig deg.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in den sista dl mjöl.
  7. Dela degen i 6 bitar och rulla dem till runda bullar.
  8. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  9. Kavla ut varje bulle direkt på bakplåtspapper till en rund kaka.
  10. Krydda med kummin, sesamfrö och flingsalt och kavla in det i degen.
  11. Kavla så tunnt som möjligt och avsluta med att kavla med kruskavel.
  12. Värm ugnen till 250 grader och låt en plåt vara i den.
  13. Dra över brödkakan till den varma plåten och grädda brödet i cirka 8 minuter.
  14. Passa det noga så att inte kanterna blir brända.
  15. Låt svalna på galler och torka ur den sista fukten ur bröden i avsvalnande ugn.
  16. Njut brödet med ost eller julskinka.

Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:

Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard

Du behöver

  • 1 pkt jäst
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl till utbaket
  • Kummin
  • Sesamfrön
  • Flingsalt

With Love  Viksjö Webbyrå