Kumminknäcke
Gör så här
- Smula jästen i en bunke och tillsätt saltet.
- Värm grädde och vatten till fingervarmt.
- Lös jästen i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, grovt rågmjöl och 5 dl vetemjöl.
- Arbeta ihop till en smigig deg.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in den sista dl mjöl.
- Dela degen i 6 bitar och rulla dem till runda bullar.
- Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Kavla ut varje bulle direkt på bakplåtspapper till en rund kaka.
- Krydda med kummin, sesamfrö och flingsalt och kavla in det i degen.
- Kavla så tunnt som möjligt och avsluta med att kavla med kruskavel.
- Värm ugnen till 250 grader och låt en plåt vara i den.
- Dra över brödkakan till den varma plåten och grädda brödet i cirka 8 minuter.
- Passa det noga så att inte kanterna blir brända.
- Låt svalna på galler och torka ur den sista fukten ur bröden i avsvalnande ugn.
- Njut brödet med ost eller julskinka.
Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:
Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Du behöver
- 1 pkt jäst
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 6 dl grovt rågmjöl
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl vetemjöl till utbaket
- Kummin
- Sesamfrön
- Flingsalt
With Love Viksjö Webbyrå