Karlgårds kardemummasnurror
Du vet när du blir bjuden på bullar på jobbet och bara måste få receptet? Det här är sådana bullar!
Gör så här
Dag 1:
- Smula jästen i en bunke.
- Väg upp socker och salt, tillsätt det och rör runt så att jästen börjar lösa sig.
- Tillsätt mjölken, ett ägg och nystött kardemumma.
- Väg upp mjölet och tillsätt det lite i taget.
- Arbeta degen så att den blir blank och smidig, 3-5 minuter.
- Mät upp smöret och skär det i små kuber.
- Låt degen vila i 5-10 minuter och ta upp den på bakbordet.
- Fördela smörkuberna över degen och arbeta in dem.
- Knåda degen ordentligt så att smöret arbetas in i degen.
- Lägg degen i en degbunke och täck ytan med plastfolie.
- Låt degen kalljäsa i svalen över natten.
Dag 2:
- Ta ut degen ur svalen och låt den stå i rumstemperatur medan du förbereder fyllningen.
- Blanda det rumstempererade smöret med florsocker och nystött kardemumma ELLER vaniljsocker.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut i rektangulär form.
- Bred fyllningen över degen och vik ihop som ”ett lakan” från kortsidorna in mot mitten.
- Smörfyllningen kläms då in i bullen när du vänder hela degen 90 grader och kavlar ut den på längden.
- Skär långa remsor av degen.
- Snurra remsorna och rulla ihop dem som ett ”snigelskal”.
- Var noga med att fästa slutet på snurran under bullen.
- Lägg bullarna på bakplåtsklädd plåt.
- Låt jäsa under en handduk i ca 30 minuter.
- Värm ugnen till 220 grader i varmluftsläge.
- Pensla med lättvispat ägg.
- Sänk temperaturen och grädda bullarna i 200 grader i ca 8-10 minuter.
- Sätt dig framför ugnen och se till att bullarna blir vackert gyllenbruna!