fbpx

Italienska köttbullar i tomatsås

Börja med tomatsåsen. Hacka lök och vitlök, fräs i olivoljan utan att det tar färg. Låt tomatpuré och rosmarin fräsa med efter några minuter. Slå på krossad tomat, vin och lite vatten. Lägg ner lagerblad och buljongtärning, krydda med pepparmix och salt. Koka upp och låt tomatsåsen koka ihop på medelvärme medan du förbereder färsen, ca 30 – 40 minuter. Blir tomatsåsen tjock, späd med mer vin eller vatten. Förbered nu köttbullarna. Knäck äggen i en bunke. Blanda i rosmarin, persilja, vitlök, citronskal, parmesanost, pepparmix och salt. Bryt ner färsen i äggblandningen och blanda väl. Rulla små köttbullar av färsen med fuktade händer. Se till att du har tomatsåsen i en panna eller kastrull med tillräckligt med utrymme för att kunna få plats med köttbullarna. Lägg ner köttbullarna i den kokande tomatsåsen. Lägg ner några köttbullar i taget, skaka pannan/kastrullen lätt så att köttbullarna sjunker ner i såsen men inte fastnar i botten. Servera med spagetti och en blandsallad. Tips! Den heta bönsalsan och vitlökssåsen smakar också gott till.

8-10 personer

Tomatsåsen:
1 gul lök finhackad
2 – 3 vitlöksklyftor
Olivolja
1 – 2 msk tomatpuré
Torkad alt finhackad färsk rosmarin efter smak
2 förp krossade tomater
1 – 2 dl rött vin
1 – 2 dl vatten
2 lagerblad
1 tärning köttbuljong
Pepparmix
½ tsk salt

Köttbullarna:
1 kg nöt- eller lammfärs
2 ägg Torkad alt finhackad färsk rosmarin efter smak
½ dl finhackad persilja
1 – 2 vitlöksklyftor
Rivet skal av ½ – 1 citron
1 dl grovriven parmesanost
2 tsk salt Pepparmix

Gör så här

Du behöver