Skip to main content

Grönkålspaj

Servera gärna på julbordet, pajen är fantastisk som ensamrätt men även god till julskinka, rökt lammbog och pressylta.

Gör så här

  1. Blanda ihop smör, kesella och mjöl till en smidig pajdeg.
  2. Låt stå kallt i kylen en stund så är det lättare att trycka ut den i pajformen.
  3. Tryck ut degen i pajformen.
  4. Nagga botten och förgrädda skalet i 225 grader i ca 15 minuter, tills skalet börjar bli gyllenbrunt.
  5. Medan pajskalet gräddas, skölj och bryt eller skär grönkålen i mindre bitar.
  6. Värm en stekpanna och fräs grönkålen i olivolja tills den mjuknar.
  7. Lägg grönklåen i pajskalet och fördela ädelost och valnötter över.
  8. Vispa ägg och grädde lätt och tillsätt salt och svartpeppar.
  9. Häll äggstanningen över pajen, strö den rivna osten över.
  10. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter, tills äggstanningen stannat.

Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:

Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard

Du behöver

Pajskal:

  • 75 g smör
  • 1 dl kesella kvarg
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl

Pajfyllning:

  • 4-5 stjälkar med grönkål
  • 1 pkt kvibbile gräddädelost
  • 1 näve grovhackade valnötter
  • 4 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • Svartpeppar
  • riven ost