Skip to main content

Gravad lax på mormors vis

  1. Frys laxen i två bitar i minst tre dygn.
  2. Ta fram de frysta laxbitarna.
  3. Blanda salt och socker i en skål.
  4. Grovstöt vitpepparn och skär ner dillen grovt.
  5. Fördela salt och sockerblandningen på de två bitarna i en plastlåda eller i en femliterspåse.
  6. Tillsätt vitpeppar och dill.
  7. Placera laxbilarna med köttsidorna mot varandra och tillslut förpackningen.
  8. Placera laxen i kylskåp och låt den ligga i 4-5 dagar.
  9. Vänd på laxpaketet då och då.
  10. Skär upp laxen i skivor och servera med gravlaxsås och hårt eller rostat bröd.

Du behöver

  • 1 kg laxsida i två bitar
  • Drygt 1/2 dl salt
  • Drygt 1/2 dl socker
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 1 knippe dill

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev