
Gotlandslimpa
Jag har letat i gotlandssläkten receptböcker utan att hitta något recept på gotlandslimpa. Det här är därför ett recept efter min fina granne Berit.
Dag 1:
- Mät upp rågmjölet och häll det i degassistentens bunke.
- Koka upp vattnet, tillsätt salt och ättiksprit.
- Slå degspadet över mjölet och kör assistenten till dess att det blandats väl.
- Lägg över en bakduk och låt stå över natten.
Dag 2:
- Smula jästen i en liten skål och lös den med ljummet vatten.
- Mortla fänkålen lätt.
- Tillsätt jästen, sirap, fänkål och pomerans till degblandningen från gårdagen.
- Låt assistenten arbeta in det innan du tillsätter vetemjölet.
- Tillsätt vetemjölet lite i taget.
- Låt assistenten arbeta degen i 10 minuter.
- Degen blir, kompakt och kletig av det skållade mjölet, men den ska vara smidig och släppa från bunken när den är klar.
- Täck med bakduk och låt jäsa 60 min.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den genom att vika in kanterna och forma till ett runt bröd.
- Lägg på bakplåtsförklädd plåt och låt jäsa under fuktig bakduk i 40 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader och grädda brödet i 50 minuter.
- När brödet fått fin färg sänk till 175 grader.
- Låt svalna på galler under bakduk.
- Servera bröder med smör, ost och grönsaker till en nybryggd kopp kaffe.
Du behöver
Dag 1:
- 6 dl finmalet rågmjöl
- 7 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1/2 msk ättiksprit 12%
Dag 2:
- 1 pkt jäst
- 1 dl vatten
- 1 tsk fänkål
- 1 msk pomerans
- 1/2 dl sirap
- 1 l vetemjöl special
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.