fbpx

Gotlandslimpa

Jag har letat i gotlandssläkten receptböcker utan att hitta något recept på gotlandslimpa. Det här är därför ett recept efter min fina granne Berit.

  • Du behöver

Dag 1:

  • 6 dl finmalet rågmjöl
  • 7 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1/2 msk ättiksprit 12%

Dag 2:

  • 1 pkt jäst
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk fänkål
  • 1 msk pomerans
  • 1/2 dl sirap
  • 1 l vetemjöl special
  • Gör så här

Dag 1:

  1. Mät upp rågmjölet och häll det i degassistentens bunke.
  2. Koka upp vattnet, tillsätt salt och ättiksprit.
  3. Slå degspadet över mjölet och kör assistenten till dess att det blandats väl.
  4. Lägg över en bakduk och låt stå över natten.

Dag 2:

  1. Smula jästen i en liten skål och lös den med ljummet vatten.
  2. Mortla fänkålen lätt.
  3. Tillsätt jästen, sirap, fänkål och pomerans till degblandningen från gårdagen.
  4. Låt assistenten arbeta in det innan du tillsätter vetemjölet.
  5. Tillsätt vetemjölet lite i taget.
  6. Låt assistenten arbeta degen i 10 minuter.
  7. Degen blir, kompakt och kletig av det skållade mjölet, men den ska vara smidig och släppa från bunken när den är klar.
  8. Täck med bakduk och låt jäsa 60 min.
  9. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den genom att vika in kanterna och forma till ett runt bröd.
  10. Lägg på bakplåtsförklädd plåt och låt jäsa under fuktig bakduk i 40 minuter.
  11. Värm ugnen till 200 grader och grädda brödet i 50 minuter.
  12. När brödet fått fin färg sänk till 175 grader.
  13. Låt svalna på galler under bakduk.
  14. Servera bröder med smör, ost och grönsaker till en nybryggd kopp kaffe.

Passar ihop med

I samarbete med

Viksjö Webbyrå